Hoe bevalt Nederland in 2100?

Zwangere cyborgs, multi-generationeel wonen, en virtuele steun van (overleden) grootmoeders: dertien vroedvrouwen, zorgprofessionals, kunstenaars en onderzoekers kwamen op 11 mei 2023 samen in Utrecht om te brainstormen over de toekomst van geboorte(zorg).

Een geweldige creatieve dag, vol speculatieve verhalen en nieuwe inzichten dankzij de inzet van de deelnemers die bereid waren naar de verre toekomst (2100!) af te reizen om futuristiche geboorteverhalen op te halen.

 

Tijdens de workshop verkenden deelnemers in een dagdeel de toekomst van geboortezorg en bevallen in het Nederland van 2100. Zij werkten korte geboorte- verhalen van de toekomst uit. Deze verhalen hebben zij visueel gemaakt in een mini- boekje: een zine.

Deelnemers identificeerden opkomende trends en macro-ontwikkelingen in de (geboorte)zorg, waarbij alle STEEP- categorieën (sociaal, technologisch, ecologisch, economisch, poitiek) zijn aangeraakt.

In zogenaamde Toekomstwielen zijn diverse trends en ontwikkelingen geïdentificeerd, die in de post-workshop analyse in vier cate- goriëen zijn onderverdeeld.

Deze workshop is onderdeel van het project Birth Futures van wondermash en een bijzonder passieproject van mij. Samen met mensen binnen en buiten de zorg werk ik samen om een nieuwe visie op geboortezorg te ontwikkelen.

Lees het verslag van deze middag of bezoek de website Birth-Futures.com

Vorige
Vorige

Buurtzorg: het mycorrhiza van de zorgsector

Volgende
Volgende

De kracht van samenwerking: een multispecies perspectief op de post-kapitalistische economie