Scenario’s voor een klimaatbestendige wijk

De toekomstecoloog ontwikkelde een workshop futurecasting met wetenschappers, ontwerpers, beleidsmakers en lokale bewoners om de toekomst van de Vogelbuurt in Dordrecht te verbeelden. De methode is opgenomen in een toolbox om overheden en organisaties over de hele wereld te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering.

Team
Creatief concept: Marjolein Pijnappels (toekomstecoloog)
Onderzoek: CoCliServ, Copernicus Instituut Utrecht
Illustraties: Spectric Design

Werken aan wijken die mens en planeet ondersteunen

Wijken in West-Nederland zijn omgeven door water: de zee, de omliggende waterwegen en de regen uit de lucht. Door het veranderende klimaat worden deze eeuwenoude gemeenschappen bedreigd door extreme regenbuien en de stijging van de zeespiegel. Toch is klimaatactie geen topprioriteit van de meeste mensen. Informatie delen is niet voldoende om mensen te motiveren. Klimaatwetenschap moet directer worden gekoppeld aan lokale gemeenschappen zodat zij zelf stappen kunnen zetten naar het klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. De toekomstecoloog hielp wetenschappers, beleidsmakers en burgers met op speculatief ontwerp gebaseerde interventies die bruggen slaan tussen wetenschap en samenleving.

Welkom in de toekomstige Vogelbuurt!

De workshop

In een voormalig kantoor dat een werkcentrum werd, vlakbij het Centraal Station van Dordrecht, bedekten we de muren en ramen met enorme illustraties die op informatie gebaseerde verhalen over de toekomst van de Vogelbuurt visualiseerden. Wetenschappers, beleidsmakers en inwoners werden uitgenodigd om na te denken over mogelijke oplossingen en een actieve rol op zich te nemen: vooraf ontworpen elementen tekenen, schrijven, knippen en op de muurbedekkende straatillustraties plakken.

Resultaten van de projecten

Bij dit soort kunstbenadering was ook sprake van een zeer tactiele, fysieke bemiddeling, die actieve discussie en creatief werk tijdens de workshops stimuleerde en alle deelnemers op een gelijk speelveld bracht. De workshop hielp een brug te slaan tussen de werelden van verschillende wetenschappelijke disciplines en verschillende groepen belanghebbenden, waaronder beleidsmakers, bewoners en onderzoekers. De resultaten van de workshop zijn gebruikt in een reeks wetenschappelijke onderzoeksrapporten van het onderzoeksprogramma CoCliServ , namelijk het rapport Lessons Learned from Using Art Forms for the representation of local climate information .

De workshopmethode maakt nu deel uit van een Toolbox met participatieve foresight-methoden die leiders van overheden en gemeenschappen helpt de betrokkenheid van burgers te verbeteren.

De gemeente Dordrecht heeft de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek ontvangen en onderzoekt hoe zij invulling gaat geven aan het verzoek van de inwoner om een ​​early warning system.

Vorige
Vorige

Stad als biotoop