Team

Creative concept: Marjolein Pijnappels (toekomstecoloog), Barbara Wagensveld (studio Lakmoes)
Design: Maya Knepflé, Dana Dijkgraaf, Pawel Grezlak
Collabs: Gemeente Arnhem, Netwerk Groen Arnhem, Arnhem City Marketing, Natuurcentrum Arnhem

STADSCAMPAGNE BIODIVERSITEIT

De stad als biotoop voor alle soorten

Stadsecologie is niet langer een randgebied van de ecologie. Wetenschappers hebben vastgesteld dat steden een hoge mate van biodiversiteit herbergen en sommige soorten zoeken de stad zelfs op als leefgebied: mensen natuurlijk, maar ook slechtvalken en andere vogels. Het idee van de stad als een biotoop met meerdere soorten, de stad als natuurgebied, was de aanleiding voor het project Andere Arnhemmers. Als we deze andere stadsbewoners leren kennen, kunnen we beter samenwerken om steden evenwichtig en leefbaar te maken.

Het eerste doel van het project was om de menselijke inwoners van Arnhem te bewust te maken dat hun stad een ecosysteem is en dat zij zelf deel uitmaken van het ingewikkelde web van relaties. We verzamelden verhalen die menselijke en niet-menselijke bewoners nader tot elkaar brachten en die inzicht gaven inde wondere wereld van nachtelijke vleermuisreizen, pratende bomen en ondergrondse rivieren.

Andere Arnhemmers was een gezamenlijke inspanning van Studio Lakmoes, de toekomstecoloog, Dana Dijkgraaf Design, het Groene Netwerk Arnhem en de gemeente Arnhem om verhalen en ervaringen te creëren die de menselijke en niet-menselijke inwoners van de stad Arnhem met elkaar verbinden. Toekomstecoloog Marjolein Pijnappels was een van de initiatiefnemers en verantwoordelijk voor het overkoepelende verhaal.

Vergeet wat je denkt te weten over de natuur, over steden, over jezelf. Stel je open voor het idee dat jij de natuur bent en dat steden ecosystemen zijn.

In een on- en offline campagne die een jaar duurde, creëerden we verhalen over Andere Arnhemmers, zoals de beuken uit het Sonsbeekpark die een ondergronds schimmelinternet gebruiken om met elkaar te praten, bruggen van bloemen die bijengemeenschappen in steden met elkaar verbinden en slechtvalken die torens boven kliffen kiezen en steden verkiezen als hun thuis en mensen als hun buren. De verhalen werden gedeeld op social media, in nieuwsbrieven en tijdens evenementen zoals het ‘Perenfeestje’, waar we namens de bijen peren uitdeelden op de stadsboerderijen, in folders en boekjes, en op een stadsnatuurkaart.

Om de stad als natuurgebied te rebranden moeten we de natuur in de stad zichtbaar maken. Onze Stadsnatuurkaart toont groene hotspots en locaties waar Andere Arnhemmers te vinden zijn en inspireert inwoners om ze zelf te vinden.

Wildlife zoeken in Arnhem

Een stadsnatuurkaart waardoor je Arnhem kan ontdekken door een groene bril. Alles wat bloeit en groeit samengevat in een kaart, en onderverdeeld in dertien gebieden.

Arnhem: waar mode en design de natuur ontmoeten

In samenwerking met de geweldige art director Dana Dijkgraaf en 3D-kunstenaar Pawel Grzelak hebben we met het team van Studio Lakmoes een geweldige campagne-look en feel gecreëerd, waarbij we leenden uit de wereld van mode, design en natuur. De kleurrijke stijl doet meer denken aan mode en design dan aan de natuurlijke wereld, maar alle texturen en kleuren komen inderdaad uit de natuur. Getransformeerd in verschillende vormen, ingezoomd op de kleine details hopen we opnieuw het wonder van de gewone wereld om ons heen op te roepen, en mensen te leren hoe gewone wezens als de paardenbloem een ​​onmisbare rol spelen in het ecosysteem van onze stad.

“Andere Arnhemmers is niet alleen een biodiversiteitscampagne, het is een nieuwe taal, een manier om niet-menselijke soorten te betrekken in onze gesprekken over steden en stedelijke gebieden. Of zoals de lokale beleidsmaker die zich onlangs tijdens een raadsvergadering hardop afvroeg: ‘Maar wat voor gevolgen heeft dit voor de andere Arnhemmers?’”

~ Marjolein Pijnappels

Vorige
Vorige

Birth Futures

Volgende
Volgende

De klimaatbestendige buurt