Roer-om-gooiers verzamelen!

We leven in roerige tijden waarin veel van onze huidige instituties en vertrouwde systemen op de schop gaan. Als het vertrouwde afbrokkelt kun je twee dingen doen: je hoofd in het zand steken en verder gaan zoals je altijd deed, of je gooit het roer om.

Ik schaar me bij de roer-om-gooiers, de mensen die wereldwijd hartstochtelijk pleiten voor en werken aan een nieuwe economie en een andere manier van omgaan met elkaar en onze natuurlijke leefomgeving. Maar echte verandering is lastig, omdat we vastzitten in precies die (kapitalistisch-patriarchale) structuren die zichzelf versterken en tegelijkertijd klimaatverandering, systemische ongelijkheid en uitputting van natuurlijke bronnen in de hand werken.

Verhalen als bakens naar de toekomst

Verhalen zijn gedachte-experimenten die dwars door hedendaagse belangen en structuren een alternatieve wereld te bedenken. Verhalen helpen ons het huidige systeem te begrijpen maar zijn ook het gereedschap om te onderzoeken hoe die wereld verandert. Ze bieden radicaal nieuwe perspectieven en hebben daarom de kracht om bestaande structuren en overtuigingen uit te dagen en nieuwe oplossingen en toekomsten te onthullen.

Science fiction als taal voor transformatie

Ik maak verhalen die systemen transformeren en pas hiervoor kennis en inzichten toe uit de biologie, filosofie, inheemse kennissystemen én verrassend genoeg science fiction. Science fiction geeft me een taal om te praten over de toekomst, vrij van de knellende structuren van de hedendaagse realiteit, bijvoorbeeld met sci-fi prototyping. Dit is het maken van een kort verhaal, film of comic gebaseerd op hedendaagse wetenschap waarin de toekomstige gevolgen van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen (utopisch en dystopisch) worden verkend.

In welke wereld wil jij leven?

Ik ben bioloog en designer en heb vijftien jaar ervaring met het maken van grote verhalen over genderongelijkheid, duurzaamheid en biodiversiteit voor overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Mijn verhalen doorbreken bubbels en nodigen uit verder te kijken dan wat er nu is en mogelijk is. De manier waarop onze samenleving is ingericht is niet de enige vorm, er zijn oneindig veel verhalen en werelden. De vraag is alleen: in welke wil je leven?


De toekomstecoloog ontwikkelt toekomstscenario’s geïnspireerd door de natuur, voor organisaties en overheden. Interesse? Neem contact op of download de gratis Futures Ecologies toolbox.

Vorige
Vorige

Wat gebeurt er als we een AI laten fantaseren over bevallen?

Volgende
Volgende

Marjolein pitcht tijdens TEDxEindhoven