Biomedifuturisme

Autonome robots, chipimplantaten en diepe hersenstimulatie lijken de grenzen tussen mens en machine lijken te vervagen. Nieuwe medi-technologische innovaties confronteren ons met uitdagingen en indringende vragen, over de mens en het zorgsysteem. In een collegereeks aan Masterstudenten van het Radboudumc verkende ik de toekomst van de biomedische wetenschappen. Hun verhalen zijn gebundeld in Biomedifuturism.

In deze publicatie onderzoeken Masterstudenten biomedische wetenschappen van het Radboudumc de grenzen van de medische biologie en verkennen ze de ethische, sociale en culturele vraagstukken die voortkomen uit de vervagende grenzen tussen mens (levend en bewust) en machine (niet-levend en onbewust).

Met behulp van de methode scifi prototyping creëerden ze fictieve toekomsten op basis van wetenschappelijke feiten met het specifieke doel om creatief te onderzoeken en te herhalen hoe technologie en sociale ontwikkelingen kunnen worden gevormd en gevormd door de mensen die het gebruiken, en om de implicaties ervan voor het dagelijks leven van mensen te onderzoeken. Ze werden gevraagd om te schrijven vanuit het perspectief van de eerste persoon en het verhaal te situeren in het jaar 2083.

Het resultaat is een mozaïek van utopische en dystopische verhalen, van voor altijd genezen ziekten en misbruik van technologie voor financieel gewin. Laat je inspireren door de zorgvuldig opgebouwde verhalen van deze studenten en stel jezelf de vraag: zou jij in deze toekomst willen leven?


De toekomstecoloog ontwikkelt toekomstscenario’s geïnspireerd door de natuur, voor organisaties en overheden. Interesse? Neem contact op of download de gratis Futures Ecologies toolbox.

Vorige
Vorige

Pleidooi voor kathedralisch denken

Volgende
Volgende

Het pluriversum in onze wilde tuin