De toekomst: geïnspireerd door de natuur

AI, futures ecologies, onderwijs Marjolein Pijnappels AI, futures ecologies, onderwijs Marjolein Pijnappels

Exploring Futures met studenten

In november begonnen studenten van de Radboud Universiteit aan een boeiend avontuur met het Honours Programma, waar Exploring Futures centraal stond. De deelnemers, van student religiestudies tot kunstmatige intelligentie en van natuurkunde tot psychologie, verdiepten zich in de toekomst van AI, zingeving en social media. Kritisch werden concepten als AI-lichaamsintegratie, digital twins na overlijden en een algoritme met mensachtig bewustzijn en geweten onder de loep genomen.

Meer lezen
scifi prototyping, futures ecologies, gezondheidszorg Marjolein Pijnappels scifi prototyping, futures ecologies, gezondheidszorg Marjolein Pijnappels

Op de sofa bij het algoritme

Kunstmatige intelligentie, mentale crises, neurotechnologie en steeds geavanceerdere precisiemedicijnen veranderen het landschap van de mentale gezondheidszorg. Tijdens de Psycholoog van de Toekomst-conferentie in het Werkwarenhuis Den Bosch op 16 januari 2024 doken psychologen van de Open Universiteit diep in de toekomst.

Meer lezen
futures ecologies Marjolein Pijnappels futures ecologies Marjolein Pijnappels

Toolbox Futures Ecologies voor organisaties

Met trots presenteer ik de Futures Ecologies Toolbox. Download hem nu. Met deze unieke aanpak breng ik organisaties de kracht van langetermijndenken, doorbreken we hokjesdenken en inspireren we een positieve toekomstvisie. Gebaseerd op succesvolle toepassingen bij gerenommeerde organisaties zoals UNESCO en NASA, is deze toolbox dé sleutel tot veerkrachtige langetermijnvisies, bevordert innovatie en creëert synergie.

Meer lezen
podcast, futures ecologies Marjolein Pijnappels podcast, futures ecologies Marjolein Pijnappels

Podcast Futures Ecologies

In de podcastserie de toekomstecoloog neemt Marjolein Pijnappels, de eerste Nederlandse toekomstecoloog, je mee naar de toekomst. Marjolein ontwikkelt toekomstscenario's geïnspireerd door de natuur. Met haar methode Futures Ecologies verkent ze samen met jou de toekomst met inzichten uit speculatief ontwerp, storytelling en de natuur.

Meer lezen
onderwijs, scifi prototyping Marjolein Pijnappels onderwijs, scifi prototyping Marjolein Pijnappels

Het belang van toekomstvaardigheid in het hoger onderwijs

In dit tumult van uitdagingen en onzekerheden komt de rol van toekomstvaardigheid naar voren als een cruciale 21e-eeuwse vaardigheid. UNESCO heeft het erkend als een van de belangrijkste vaardigheden voor de hedendaagse generatie jongeren en pleit voor de integratie ervan in het onderwijsprogramma van het hoger onderwijs.

Meer lezen
zoop, multispeciescity Marjolein Pijnappels zoop, multispeciescity Marjolein Pijnappels

De Zoöp: Samenwerking voor een duurzame toekomst

In een wereld waarin onze interacties met de natuur en het milieu steeds belangrijker worden, is het van cruciaal belang nieuwe samenwerkingsvormen te verkennen. De 'zoöp' is zo'n initiatief dat opvalt, omdat het menselijke en niet-menselijke gemeenschappen met elkaar verbindt en de toekomst vormgeeft met duurzaamheid en ecologische groei als speerpunten.

Meer lezen
relationeel wereldbeeld, deep ecology Marjolein Pijnappels relationeel wereldbeeld, deep ecology Marjolein Pijnappels

Een nieuw perspectief voor toekomstige ecologieën

Onze tijd wordt gekenmerkt door enorme uitdagingen met betrekking tot het milieu en de samenleving. Een diepgaande verschuiving in perspectief is essentieel als we de onderling verbonden kwesties van klimaatverandering, sociale ongelijkheid en ecologische degradatie willen aanpakken. Aan de basis van deze transformerende reis naar een duurzame toekomst ligt een relationeel wereldbeeld.

Meer lezen
biodiversiteit Marjolein Pijnappels biodiversiteit Marjolein Pijnappels

Lessen van de kikkerkoning

Ooit gehoord van de ‘Kikkerkoning’ van Taiwan? Ondernemer Chen Lu-He, werkt op zijn theeplantage samen met spinnen, sprinkhanen en thee om iets unieks te creëren: een honingthee. Planten en dieren zijn hierbij geen grondstoffen, maar partners.

Meer lezen
scifi prototyping, toekomstscenario Marjolein Pijnappels scifi prototyping, toekomstscenario Marjolein Pijnappels

Ontwerp de toekomst met scifi prototyping

Op het wereldtoneel vinden ongekende en soms angstaanjagende ontwikkelingen plaats. De tweeëneenhalf jaar durende COVID-crisis, de Russisch-Oekraïense oorlog en de extreme gevolgen van klimaatverandering zijn slechts een paar voorbeelden. Kunnen we voorbij de crises kijken en meer hoopvolle toekomstbeelden bedenken?

Meer lezen
toekomstspeculatie, ecologie Marjolein Pijnappels toekomstspeculatie, ecologie Marjolein Pijnappels

Ecologische kalenders voor de moderne samenleving

Wanneer we ons losmaken van natuurlijke cycli, ruilen we verbondenheid in voor comfort. Onze ontkoppeling van de natuurlijke cycli en seizoensperikelen stelt ons in staat om te groeien en consumeren ver voorbij de draagkracht van het ecosysteem van onze planeet. Kan een zogenaamde ecologische kalender ons naderbij de natuur (waar we een onderdeel van zijn) brengen?

Meer lezen
panarchie Marjolein Pijnappels panarchie Marjolein Pijnappels

Panarchie, de toekomst en de dood

We hebben een nieuwe manier nodig om toekomstbestendigheid te kaderen. Niet als een methode om alles wat we hebben te redden, maar als een manier om weg te doen wat ons niet langer dient: en eentje die vergankelijkheid en zelfs de door omarmt.

Meer lezen
toekomstscenario Marjolein Pijnappels toekomstscenario Marjolein Pijnappels

Workshop Futures Ecologies bij Rijksbouwmeester

Ik ben bezig met de ontwikkeling van iets wat ik 'Futures Ecologies' noem, toekomstscenario’s die ontwikkeld zijn door de lens van ecologie. Het is een benadering die methodes uit de ecologie, speculatief ontwerp en storytelling combineert om zo levendige en concrete beelden van de toekomst te creëren.

Meer lezen
lezing, AI Marjolein Pijnappels lezing, AI Marjolein Pijnappels

Verwantschap als basis voor AI

Kunstmatige intelligentie (AI) geïntegreerd in de natuurlijke habitat, kan dat? Als we AI bouwen vanuit een raamwerk van verwantschap en empathie, zouden we er dan nog steeds bang voor zijn?

Meer lezen